Регионалното министерство обяви резултатите от проверката на тол системата, започнала в

...
Регионалното министерство обяви резултатите от проверката на тол системата, започнала в
Коментари Харесай

Тол системата е неработеща, а през нея държавата губи милиони

Регионалното министерство обяви резултатите от инспекцията на тол системата, почнала при започване на месеца. От инспекцията е станало ясно, че за една година необработените нарушения са 200 000 и са на стойност 70 млн. лв.. Приходите от таксите са извънредно незадоволителни, а разходите по поддръжката са доста по-големи.

" Милиони са изгубени от безконтролни заплащания сред АПИ и националното тол ръководство ". Това разгласи на брифинг заместник-министърът на районното развиване Захари Христов.

Строителният министър Виолета Комитова заяви, че инспекцията на тол системата е продължила 10 дни. А одитът от Сметната палата, възложен през декември от Народното събрание, към момента не е завършил.

Договорът за тол системата е на стойност към 180 млн. лева За 2019 година са събрани 392 млн. единствено от електронни винетки. За 2020 година - от електронни винетки, маршрутни карти и тол заявления са събрани с 600 000 лева по-малко. До май 2021 година са събрани със 185 млн. лв. по-малко от 2019 година. Оттук следва, че би трябвало да се съберат 185 млн. лв. до края на годината, с цел да може тол системата да се самоиздържа. " Пожелателният доход от 1,3 милиарда е много надалеч от данните ", сподели Христов. 

От 212 камери до 3 тона и половина, действат сред 30 и 70 камери. Контролните точки са 117 за над 3 тона и половина. От тях действително действат сред 10 и 30 броя. Причината е, че изпълнителят е трябвало да създаде програмен продукт, който да се самообучава и да обработва тези контролни точки. Но това не се е случило и те се обработват ръчно, надлежно хората не смогват да обработят всички данни от системата и тези камери не действат в цялостния си потенциал. Центровете за данни и стационарните контролни точки са на приблизителна стойност към 100 милиона лв. и нямат застраховка. А новият шеф на тол ръководството Иво Иванов уточни, че 15 индивида би трябвало да обработват сред 2500 и 3500 фиша дневно, когато физически вероятното е 500-600.

От районното министерство са стигнали до заключението, че както и преди да проработи тол системата, по този начин и в този момент - водачите на леките коли заплащат главната част от пътните такси, а компаниите с тежкотоварни камиони, които основно унищожават пътищата, не са обхванати съответно.

Според Световната банка системата би била печеливша при дължина от 16 000 км и оптична съгласуваност. С решение на третото държавно управление на Бойко Борисов обхватът ѝ е понижен на 3115 км, понижени са тол таксите, а външни консултанти (Павлина Захариева и Олег Асенов, който по-късно оглавява тол управлението) са дали мнение, след което 200 км оптика към граничните пунктове е била сменена с по-ненадеждни мобилни връзки. 

Агенция " Пътна инфраструктура " заплаща и по 2 млн. лв. на месец за поддържка на " Капш ", само че поддръжката е единствено софтуерна. А физическите поправки и подмяна на части са ангажимент на пътната организация.  " Капш " е поискала от Министерство на регионалното развитие среща по тематиката. " Не можахме да разберем с какъв потенциал от хора правят тази услуга ", сподели министър Комитова. Трябва да се правят спомагателни инспекции изобщо има ли аварийни елементи АПИ да поддържа тол системата или още веднъж този въпрос е оставен неуреден, добави зам.-министър Христов.

АПИ има контракт с национални снабдители на услуги, които от името на АПИ събират всички тол такси. 

Зам.-министър Христов даде следния образец: Ако си купим заради неточност две винетки и ни върнат парите за едната, националният снабдител на услуги приема тези две заплащания. АПИ възвръща на жителя едното заплащане, само че националният снабдител на услуги фактурира и двете заплащания и си получава комисионната за тях - до 7% на всяко заплащане. Ако пък транспортна компания с камиони на метан получи 50% отстъпка поради по-екологичното гориво, комисионната за медиатора е като за обикновено заплащане. Тоест заплащанията минават безотговорно и става дума за милиони левове загуба.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР